VRATI SE NA POČETAK

Lokacija festivala

Omladinski park, Sjenica

Više od Sjenice

UVAC

Ko dođe u Sjenicu, a nije bio ne Uvačkom jezeru kao da nije ni došao. Meandri reke Uvac su nešto što svaki turista poseti , a Vidikovac Molitva je mesto sa koga se pruža pogled na prelepe meandre i mesto je sa koga se najviše fotografija napravilo na Balkanu.

Sve to upotpunjuje još jedna atrakcija, a to je let gospodara neba nad Sjenicom i meandrima. U pitanju je beloglavi sup čija je ovde najveća kolonija u Evropi , a raspon krila ima i do 3 metra.

PEŠTER

Zamislite da ste na jednoj od najvećih visoravni na Balkanu, mestu gde se izmenjaju i do četiri godišnja doba tokom dana, prava divljina zar ne? Upravo se u tom delu se nalazi Specijalni rezervat prirode Peštersko polje.

Peštersko jezero je prava oaza za ljubitelje mira, ali i ptica (na ovom jezeru boravi oko 90 vrsta ptica koje su zaštićene i pred izumiranjem su, a nalaze se i na spisku u crvenoj knjizi ptica sveta), primamljivo zar ne? Želite da vidite Pešter kao na dlanu, onda se može organizovati pešačenje do uzvišenja Trojan 1340mnv , a ispod Trojana Vas očekuje mistični izvor Đurđeva, gde je prema prema predanju Sveti Đorđe ili Đerzelez Alija ubio troglavu aždaju…

DŽAMIJA SULTAN VALIDE

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija Sultanija Valida, nalazi se u središtu Sjenice. Izgrađena je polovinom 19. veka, kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Uz onu u Sarajevu, ima status “carske” ili “careve”, jer ju je gradila sultanova porodica. Osim simbolike ponovnog rađanja Osmanskog carstva, specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova, čiji je prečnik 15-ak metara. Sjenička džamija dominira gradom. Nalazi se prekoputa zgrade lokalne uprave, na malom uzvišenju. Izgrađena je bez temelja, od bijelog kamena i materijala s ovog podneblja. Ima jedno munare s jednim šerefetom. Ogromno kube bez stubova prekriva čitav osnovni prostor za klanjanje. Do danas su sačuvani originalni mihrab i drveni mahvil (galerija), kurs (ćurs, govornica) je uklonjen, dok je mimber više puta mijenjan. Iznad mahvila, su tri kubeta, kao i ono osnovno, pokrivena crnim limom u skorašnje vrijeme. Danas ta džamija ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države.

HRANA

Priliku koju dobijate posetom Infinity Festivalu, možete iskoristiti da probate čuveni sjenički sir, pršutu i sudžuk, uz degustaciju sjeničkog meda u saću.

Za velike gurmane, u Sjenici se može pronaći i jagnjeće pečenje, sjenički ćevapi, a ljubitelji testa mogu isprobati sjeničku pitu i mantije.

A za kraj, dezert – baklava, hurmašice, i sjenički kadaif, uz prirodni sok od borovnice.

KULTURA

Sjenica poštuje i neguje različitost naroda koji vekovima postojano žive na našim prostorima, i to kroz postojanje brojnih aktivnosti uokvirenih u rad kulturno-umetničkih društava Gajret, Njegoš i Jedinstvo, uz brojne pozorišne predstave, književne večeri, i intelektualce koji predstavljaju Sjenicu u svim delovima sveta, u oblasti nauke, književnosti, filma, biznisa itd.

SPORT

Grad svetskih i evropskih šampiona, učesnika i letnjih i zimskih Olimpijskih igara. Sjenica je rasadnik brojnih sportskih šampiona, kao što su: Asmir Kolašinac, bacač kugle, Ifet Đakovac, fudbaler, i brojni reprezentativci Srbije u biatlonu i nordijskom skijanju.

Infinity festival je mesto gde nastaju veze koje stvaraju nove prilike. Ako poseduješ ideju, želju za napredovanjem i potrebu za novim saznanjima – ovo je pravo mesto za tebe. Vidimo se na najvećem diplomatskom događaju u regionu.

Infinity festival, gde je sve više od očekivanog.

More than infinity.

Check out our
i

Apparently we had reached a great height in the atmosphere, for the sky was a dead black, and the stars had ceased to twinkle.